OUDjaar in SURINAME

Dit jaar vierde ik voor het eerst kerst en Nieuwjaar in de tropen. Vele mensen prikkelden mijn nieuwsgierigheid door Suriname uit te roepen als the place to be tijdens de eindejaarsperiode. Eerlijk gezegd bleef ik toch een beetje zo een houding aanhouden van: ‘yeah right, laten we dat eerst maar eens zien.’ Wel, ik werd eerlijk gezegd aangenaam verrast.

26-29 december

Na kerst begon het ’s avonds al wat onrustiger te worden in de straten van Paramaribo. Mensen die garages vol met vuurwerk hadden ingeslagen konden het niet laten om toch alvast wat bombels (knalvuurwerk) tot ontploffing te brengen. Hier en daar kon je boven de daken ook al wat echt vuurwerk zien. Suriname valt het best te omschrijven als een ‘vuurwerkgek’ land tijdens de oudejaarsperiode. De vele chinezen dragen natuurlijk bij aan die gekte met een enorm aanbod aan bombels, pagara’s, vuurwerk en weet ik veel wat nog allemaal.

30 december

Geen speciale dag toch? Wel in Suriname. Op 30 december wordt er al zo hard gefeest dat het lijkt alsof ze Nieuwjaar hier een dag vroeger vieren. Er werd een enorme streetparty gehouden met optredens en vooral veel eten. Waarom Surinamers op 30 december ook al feesten? Ik heb niet echt een goed antwoord kunnen vinden op die vraag, dus hou ik het er gewoon maar op dat Surinamers echt van feesten houden.

31 december

Het feest begint vandaag al heel vroeg in de stad. Rond 10 uur is het al op de koppen lopen in de Domineestraat. Om 12 uur begint dan die langverwachte pagara-estafette waarvoor iedereen naar de stad is afgezakt. Een pagara is eigenlijk een lang touw met daaraan allemaal bommetjes. Tijdens de pagara-estafette worden meters lange pagara’s ontrold en aangestoken. Wat je dan krijgt, zijn drie dingen: oorverdovend lawaai, veel rook en veel rode rommel op straat. Alsof die pagara-estafette nog niet genoeg sfeer en toeschouwers met zich meebrengt, rijdt er ook nog eens een partybus met liveband doorheen de straten en dat allemaal op klaarlichte dag. Het feest in de stad gaat door tot in de late namiddag. Daarna keren de meesten naar huis zelfgekochte pagara’s te gaan afschieten. Na zonsondergang werd het echte vuurwerk bovengehaald en overal waar je keek, kreeg je een mooie vuurwerkshow voorgeschoteld. Tegen middernacht was Paramaribo veranderd in een oorlogszone. Zelfs nu wanneer ik dit zit te schrijven, hoor ik hier en daar nog een knal van een overgebleven bombel die wordt afgeschoten. Het was een heel bijzonder feest hier in Suriname. Zelfs CNN heeft Suriname opgenomen in de top 6 van Nieuwjaarsbestemmingen. Volledig terecht als je het mij vraagt.

http://www.cnn.com/2009/TRAVEL/12/29/new.years.around.world/index.html

DSC_0006-Edit

DSC_0021-Edit

DSC_0031-Edit

DSC_0078-Edit

DSC_0109-Edit

DSC_0219-Edit

DSC_0322-Edit

DSC_0336-Edit

Voetnoot voor fotografen: Foto’s zijn in zwart-wit omdat ik mijn ISO vergat terug te draaien en er bijgevolg heel veel ruis op de foto’s zit.

Voetnoot voor niet-fotografen: Foto’s zijn in zwart-wit omdat ik met mijn verstrooide kop mijn camera-instellingen niet heb gecheckt. Bijgevolg bevatten de foto’s te veel ruis om ze in kleur te laten zien.

5 gedachtes over “OUDjaar in SURINAME

  1. zarissawindzak zegt:

    vind de foto’s allemaal heel goed uitgekomen. ook al een niet- fotograaf zijnde. Als Surinaamse had ik toch het een en ander toe te voegen, maar we zullen het hierbij laten. blij, dat je genoten heb

  2. Tom zegt:

    De eerste – met bril – vind ik zeer okay!
    Het nieuwe jaar gaat daar inderdaad niet onopgemerkt voorbij 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s