Tonka eiland

Afgelopen weekend zat ik op Tonka Eiland op het Brokopondomeer. Het werd een weekendje luieren, zwemmen en korjaaltje varen. Het bijzondere aan Tonka Eiland is dat er hoogstens 15 djoeka’s of marrons wonen. Zij zijn noodgedwongen moeten verhuizen, nadat men in 1960 begon met de bouw van de stuwdam in Afobaka. In de jaren 50 al was de vraag naar energie voor het bauxietbedrijf Alcoa groot. Uiteindelijk werd besloten om de Surinamerivier in Afobaka af te dammen en het daarachtergelegen gebied te laten vollopen. Ongeveer 6000 marrons moesten toen hun huizen verlaten en verhuisden noodgedwongen naar de zogenaamde transmigratiedorpen. Dat het een heel bosrijk gebied moet geweest zijn alvoor het water kwam, merk je aan de vele bomen die hun kop nog boven water steken.

auto

korjaal

huisje

brokopondomeer

djoeka

meer

meer

nesw

takken

visser

wit

Advertenties

3 gedachtes over “Tonka eiland

  1. Hier in Texas hebben ze ook veel kunstmatige meren aangelegd, alhoewel we ze hier vooral gebruiken voor drinkwater. Bij vele meren steken er ook nog stammen boven water–ik vind het er eerlijk gezegd nogal griezelig uitziend!

  2. Yannick zegt:

    Ik merk dat je ginder al goed ingeburgerd bent: van uitdrukkingen en woorden als “korjaaltje varen”, “djoeka’s”, “marrons” heb ik nog nooit gehoord, maar voor Surinamers zal dat wel tot het basisvocabularium behoren, zeker? 🙂 Knappe foto’s ook, zoals we intussen gewoon zijn. Die foto van de windwijzer met de paarse lucht is echt wel goed gelukt.

  3. Johnc690 zegt:

    The finest sites and blogs and forums centered on literature and learning? dggedbegfbfk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s